МОДЕРНІЗАЦІЯ ЕНЕРГО-ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СХЕМИ ПРОЦЕСУ ПАСТЕРИЗАЦІЇ ЯБЛУЧНОГО СОКУ

Автор(и)

  • Kostiantyn Gorbunov Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт», Україна
  • Anna Ponomarenko Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт», Україна
  • Valentyn Solovej Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»,
  • Olga Gorbunova Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт», Україна

Ключові слова:

холодильна машина, холодоагент, утиліта, пінч-аналіз, енерготехнології

Анотація

В даній роботі буде розглянуто технологічну схему процесу пастеризації яблучного соку. Розглянуто питання модернізації існуючої технологічної схеми процесу пастеризації. А саме, отримана вдосконалена енерго-функціональна схема комбінованого типу з повною рекуперацією теплоти. Визначено значення техніко-економічних показників. Проведено порівняльний аналіз отриманої схеми зі схемою з додатковим охолоджувачем.Холодильна машина працює за комбінованим типом, тобто з одночасним виробленням тепла та холоду для потреб виробництва, тому є ефективнішою, ніж холодильна система з додатковим охолоджувачем, проте має компресор, електричною потужністю 173 кВт та теплообмінне обладнання більшої потужності. Варіант схемного рішення комбінованого типу може бути прийнятним для впровадження для тих підприємств, де окрім пастеризації технологічних потоків необхідна велика кількість гарячої води з температурним потенціалом до 90 ºС.Обидва схемні рішення, що були розроблені та проаналізовані є концептуальними і в процесі проектування та впровадження можуть корегуватися з точки зору енергоефективності та основних техніко-економічних показників та можуть використовуватися при проектуванні нових виробництв, де є пастерізаційно-охолоджувальні процеси та при реконструкції старих підприємств з метою підвищення їх енергоефективності.

Біографії авторів

Kostiantyn Gorbunov, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

кандидат технических наук, профессор кафедры интегрированных технологий, процессов и аппаратов,
г. Харьков

Anna Ponomarenko, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

кандидат технических наук, , доцент кафедры интегрированных технологий, процессов и аппаратов, г. Харьков

Valentyn Solovej, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

кандидат технических наук, доцент кафедры интегрированных технологий, процессов и аппаратов,
г. Харьков

Olga Gorbunova, Национальный технический университет «Харьковский политехнический институт»

ассистент кафедры химической техники и промышленной экологии, г. Харьков

Посилання

Averin G. D. Fiziko-tehnicheskie osnovyi holodilnoy obrabotki pischevyih produktov: Ucheb-sprav, posobie. G. D. Averin, N. K. Zhuravskaya, E. I. Kauhcheshvili i dr. – M.: Agropromizdat, 1985. 254 p.

Alyamovskiy I. G. Issledovaniya v oblasti holodilnoy tehnologii pischevyih produktov. I. G. Alyamovskiy, H. A. Golovkin, G. B. Chizhov. Holodilnaya tehnika. 1981. # 5. P. 53–58.

Brazhnikov A. M. Inzhenernyie raschetyi protsessov otvoda tepla pri holodil-noy obrabotke. A. M. Brazhnikov, E. I. Kauhcheshvili. Holodilnaya tehnika. 1982. # 9. P. 35–38.

Veynik A. I. Tehnicheskaya termodinamika i osnovyi teploperedachi: Uchebnik. M.: Metallurgizdat, 1956. 448 p.

Golovkin H. A. Holodilnaya tehnologiya pischevyih produktov: Uchebnik. M.: Lyogkaya i pischevaya promyishlennost, 1984. 240 p.

Primenenie holoda v pischevoy promyishlennosti: Spravochnik. Pod red. A. V. Byikova. – M.: Pischevaya promyishlenost, 1979. 151 p.

Gorbunov K. A. Integratsiya teplovyih protsessov v otdelenii pasterizatsii yablochnogo soka. Gorbunov K. A., Byikanov S. N., Puganovskiy O. V., Garev A. O., Gorbunova O. V., Sivtsov M. R. Integrovani tehnologiyi ta energozberezhennya. Harkiv: NTU «HPI». 2018. # 2. P. 43–49.

##submission.downloads##