ІМІТАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ТА АПАРАТІВ ІНФРАЧЕРВОНОГО ЖАРЕННЯ М’ЯСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ

Автор(и)

Ключові слова:

імітаційне моделювання, інфрачервоне жарення, м’ясний напівфабрикат, відбивач

Анотація

За використання програмного комплексу Vensim, який реалізує системно-динамічну технологію потокового типу, виконано імітаційне моделювання процесу інфрачервоного жарення м’ясних напівфабрикатів та комплексної оцінки апарату інфрачервоного жарення. Використання імітаційного моделювання уможливлює повну та якісну оцінку впливу таких факторів, як тип сировини, потужність апарата та наявність відбивача променевого потоку на характер та значення вихідних функцій, тобто готовносты продукту, а також продуктивності та витратності обладнання. Досліджувався вплив теплофізичних характеристик м’ясного напівфабриката та потужності випромінювача на середню температуру внутрішніх шарів продукту, а також вплив наявності в апараті відбивача променевого потоку на продуктивність, енергоємність, металомісткість та питому витратність апарата. Профіль відбивача забезпечує рівномірне опромінення опуклого перерізу м’ясного напівфабриката. Використання в апараті відбивача променевого потоку призводить до готовності свинини за 8.7 хвилин або яловичини – за 10.6 хвилин, збільшення продуктивності на 60 %, скорочення енергоємності на 60 %, металомісткості на 40 %, питомої витратності на 124 %. Експериментування з імітаційними моделями процесів та апаратів інфрачервоного жарення надає системне підґрунтя для їх інтенсифікації та оптимізації.

Біографії авторів

Volodymyr Potapov, Харківський державний університет харчування та торгівлі

доктор технічних наук, професор, кафедра підготовки та перепідготовки фахівців холодильної та торговельної галузі, м. Харків

Stanislav Kostenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі

старший вмкладач, кафедра підготовки та перепідготовки фахівців холодильної та торговельної галузі, м. Харків

Iryna Pedorych, Харківський державний університет харчування та торгівлі

аспірант, кафедра підготовки та перепідготовки фахівців холодильної та торговельної галузі, м. Харків

Посилання

Potapov V. O., Somov O. S. Nablyzhena model dynamiky teploobminnykh protsesiv [Approximate model of dynamics of heat exchange processes] // Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva ta torhivli [Progressive technology and technologies of food production of restaurant and trade]: Zb. nauk. pr. Kharkiv: KhDUKhT. 2008. № 1 (7). рр. 380–388.

Ramazanov S. K., Skrypnyk V. O., Molchanova N. Yu. Modeliuvannia dynamiky teploprovidnosti v protsesi dvostoronnoho zharennia m’iasa na osnovi neliniinoi optymizatsii [Simulation of heat conductivity in the process of two-way frying of meat based on nonlinear optimization]// Tekhnologicheskiy audit i rezervy proizvodstva. 2015, vol. 3, no. 3. рр. 41–47.

Merkulova T. V., Bitkova T. V., Kononova E. Yu. Ekonomiko-matematicheskoye modelirovaniye [Economic and Mathematical Modeling]: uchebnoye posobiye [2-e izd., dorab.] Kharkov: Kharkovskiy natsionalnyy universitet im. V. N. Karazina, 2011. 276 p.

Lou A. M., Kelton V. D. Imitatsionnoye modelirovaniye [Imitation modeling]. 3-e izd. SPb: PITER; Kiyev: Izd. gruppa BHV, 2004. 847 p.

Potapov V. (2013), The kinetics of transfer phenomena in the drying process: monograph, LAP LAMBERT Academic Publishing, Germany, 319 p.

Potapov V., Plevako V., Kostenko S., Pedorich I., Arkhipova V. (2016), «Physical and Analytical Modeling of Infrared Frying in ARJM-0.07-1 Apparatus», Industrial Technology and Engineering, vol. 3 (20), pp. 54–61.

Plevako V. P., Kostenko S. M., Pedorych I. P. Perevirka metodyky dlia vyznachennia profiliu vidbyvacha promenevoho potoku [Test method for determining the profile of reflector beam] // Vostochno-Evropeyskiy zhurnal peredovykh tekhnologiy. 2013, vol. 6, № 5 (66). pp. 42–45.

Cherevko O. I., Mykhailov V. M., Babkina I. V. Protsesy ta aparaty zharinnia kharchovykh produktiv [Processes and appliances for frying food]: navch. posib. Khark. derzh. akad. tekhnol. ta orh. kharchuvannia. Kharkiv: 2000. 332 p.: il.; tabl.

Pertsevyi F. V., Kamsulina N. V., Kolesnikova M. B., Yancheva M. O., Hurskyi P. V., Tishchenko L. M. Tekhnolohiia produktsii kharchovykh vyrobnytstv [Technology of products of food production]: navch. posibnyk. Kharkiv: KhDUKhT, 2006. 318 p.: tabl.

Safonova O. N., Pertsevoi F. V., Hrynchenko O. A., Foshchan A. L., Pyvovarov P. P., Bohomolov A. V., Tyshchenko L. N. Sistemnyye issledovaniya tekhnologiy pererabotki produktov pitaniya [System studies of food processing technology]. Kharkov: 2000. 200 p.

Plevako V. P., Kostenko S. M., Lobov S. O. Eksperymentalne dovedennia metodyky vyznachennia profiliu vidbyvacha [Experimental proof of the method of determining the profile of the reflector] // Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv [Equipment and technology of food production]: temat. zb. nauk. pr. / red Shubin. O. O. Donets. nats. un-t ekonomiky i torhivli im. M. Tuhan-Baranovskoho. 2012. Vyp. 29. pp. 48–52.

Plevako V. P. , Kostenko S. M., Pedorych I. P. Novi tekhnichni rishennia v proektuvanni obladnannia dlia teplovoi obrobky kharchovoi syrovyny [New technical solutions in the design of equipment for the heat treatment of food raw materials]: monohrafiia v 3 ch. Ch. 3. Pidvyshchennia efektyvnosti teplovoho obladnannia z infrachervonym nahrivanniam [Increasing the efficiency of thermal equipment with infra-red heating] / za zah. red. Cherevka O. I. , Mykhailova V. M. Kharkiv: KhDUKhT, 2012. 130 p.

##submission.downloads##